Jak wiecie, bo dowiedzieliście się tego z babeczkowego facebooka, podjęłam
wyzwanie Ramy - Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na...” Akcja polegała na
tym by z przesłanych produktów przygotować przepis na pyszne danie. Do mnie
trafiły: mąka ryżowa, migdały, musztarda miodowa oraz oczywiście Rama Smaż jak
szef kuchni. Takie połączenie składników było ciekawym wyzwaniem. Jak połączyć
migdały, musztardę i mąkę? Jednak po chwili namysłu wpadłam na pomysł by zrobić
sałatkę ze smażonym dorszem. Mąka posłużyła jako panierka. Musztardę
wykorzystałam do sosu winegret. A migdały dodały chrupkości mojej sałatce.
Rama Smaż jak szef kuchni pomogła mi w usmażeniu ryby i spisała się wyśmienicie. Po rozgrzaniu w
ogóle nie pryskała. Smażona na niej ryba nie rozpadała się i stopniowo
nabierała rumianego koloru. Dodatkowo można było wyczuć w rybie maślany posmak.
Koniecznie wypróbujcie moją sałatkę.
Składniki na sałatkę:
- filet z dorsza
- ½ szklanki mąki ryżowej
- główka ulubionej zielonej sałaty
- ½ opakowania rukoli
- nieduże opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- kilka gałązek koperku
- ½ szklanki migdałów
- ½ bagietki
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- cytryna do podania
- Rama smaż jak szef kuchni
Na sos winegret:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte na papkę
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu umieść w niedużym słoiku (np. takim po konfiturze lub koncentracie pomidorowym), zakręć wieczko i energicznie potrząsaj do momentu połączenia się składników. Odstaw sos na bok.
Sałatę, rukolę i koperek umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Cebulkę szalotkę obierz z łupinki i pokrój w cienkie piórka.
Filet z dorsza pokrój w mniejsze kawałki. Jeżeli używasz mrożonego, pamiętaj by najpierw go rozmrozić i odsączyć z wody.
Oprósz kawałki ryby solą i pieprzem. Obtocz dokładnie w mące ryżowej. Odstaw na bok.
Rozgrzej patelnię. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki oznacza to, ze osiągnęła idealną temperaturę do smażenia.
Usmażoną rybę odstaw na bok. Umyj patelnię.
Bagietkę pokrój w 2-3 centymetrowe kromki. Rozgrzej jeszcze raz patelnię i na Ramie Smaż jak szef kuchni przygotuj grzanki. Smaż kromki bagietki z dwóch stron do momentu aż uzyskają złoty kolor.
Na dużym talerzu ułóż poszarpane liście sałaty, rukolę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrop warzywa sosem winegret. Na wierzchu ułóż kawałki ryby i grzanki. Całość posyp posiekanymi migdałami i posiekanym koperkiem. Podawaj z plasterkami cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz