Szukaj na tym blogu

Drukuj

22 listopada 2016

Sałatka ze smażonym dorszem i sosem winegret

Jak wiecie, bo dowiedzieliście się tego z babeczkowego facebooka, podjęłam wyzwanie Ramy - Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na...” Akcja polegała na tym by z przesłanych produktów przygotować przepis na pyszne danie. Do mnie trafiły: mąka ryżowa, migdały, musztarda miodowa oraz oczywiście Rama Smaż jak szef kuchni. Takie połączenie składników było ciekawym wyzwaniem. Jak połączyć migdały, musztardę i mąkę? Jednak po chwili namysłu wpadłam na pomysł by zrobić sałatkę ze smażonym dorszem. Mąka posłużyła jako panierka. Musztardę wykorzystałam do sosu winegret. A migdały dodały chrupkości mojej sałatce. Rama Smaż jak szef kuchni pomogła mi w usmażeniu ryby i spisała się wyśmienicie. Po rozgrzaniu w ogóle nie pryskała. Smażona na niej ryba nie rozpadała się i stopniowo nabierała rumianego koloru. Dodatkowo można było wyczuć w rybie maślany posmak. Koniecznie wypróbujcie  moją sałatkę.


Składniki na sałatkę:

  •         filet z dorsza
  •         ½ szklanki mąki ryżowej
  •          główka ulubionej zielonej sałaty
  •         ½ opakowania rukoli
  •         nieduże opakowanie pomidorków koktajlowych
  •          2-3 ząbki czosnku
  •        1 cebulka szalotka
  •         kilka gałązek koperku
  •        ½ szklanki migdałów
  •         ½ bagietki
  •          2 ząbki czosnku
  •          gałązka rozmarynu
  •          cytryna do podania
  •     Rama smaż jak szef kuchni  

Na sos winegret:
  •   sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte na papkę
  • sól i pieprz do smaku





Wszystkie składniki sosu umieść w niedużym słoiku (np. takim po konfiturze lub koncentracie pomidorowym), zakręć wieczko i energicznie potrząsaj do momentu połączenia się składników. Odstaw sos na bok.

Sałatę, rukolę i koperek umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Cebulkę szalotkę obierz z łupinki i pokrój w cienkie piórka.

Filet z dorsza pokrój w mniejsze kawałki. Jeżeli używasz mrożonego, pamiętaj by najpierw go rozmrozić i odsączyć z wody.

Oprósz kawałki ryby solą i pieprzem. Obtocz dokładnie w mące ryżowej. Odstaw na bok.

Rozgrzej patelnię. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki oznacza to, ze osiągnęła idealną temperaturę do smażenia.


Wrzuć na patelnię dwa obrane ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Następnie ułóż na patelni kawałki ryby. Smaż z dwóch stron do momentu aż panierka stanie się złocista.





Usmażoną rybę odstaw na bok. Umyj patelnię. 

Bagietkę pokrój w 2-3 centymetrowe kromki. Rozgrzej jeszcze raz patelnię i na Ramie Smaż jak szef kuchni przygotuj grzanki. Smaż kromki bagietki z dwóch stron do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Na dużym talerzu ułóż poszarpane liście sałaty, rukolę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrop warzywa sosem winegret. Na wierzchu ułóż kawałki ryby i grzanki. Całość posyp posiekanymi migdałami i posiekanym koperkiem. Podawaj z plasterkami cytryny. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz