Jak wiecie niedawno brałam udział w akcji organizowanej przez Ramę Smaż
jak szef kuchni. Akcja polegała na tym by z przesłanych produktów stworzyć
danie. Produkty które do mnie trafiły to: mąka ryżowa, migdały, musztarda
miodowa oraz oczywiście Rama Smaż jak szef kuchni. Wyzwanie było nie proste.
Jednak im dłużej myślałam tym więcej pomysłów przychodziło mi do głowy. Już
jeden przepis mieliście okazję zobaczyć – Sałatkę ze smażonym dorszem i sosemwinegret. Jednak chciałam wypróbować wyczarować coś również na słodko. Padło na
amerykańskie naleśniki – pancake. Naleśniki z mąki ryżowej są niezwykle puszyste
i wilgotne. Zaserwowałam je z migdałami w miodowo-musztardowej glazurze oraz z
wiśniami i bitą śmietaną – palce lizać!
Składniki (na
8 – 10 niedużych naleśników):
Na ciasto
naleśnikowe:
- 1 szklanka z górką mąki ryżowej (200 g )
- ¼ szklanki cukru (50 g )
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka (150 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Na migdały w
musztardowo-miodowej glazurze:
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka płynnego miodu
Dodatkowo:
- Rama Smaż jak szef kuchni
- 1 szklanka mrożonych wiśni
- ¼ szklanki cukru
Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki:
Wbij jajka do
miski dodaj cukier i krótko wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Dodaj mleko, olej
i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Przesiej do masy
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie
wymieszaj. Odstaw masę naleśnikową na bok.
Teraz przygotuj migdały:
Rozgrzej
piekarnik do 180C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp migdały na
papier. Piecz w piekarniku przez 8-10 minut.
W tym czasie
przygotuj glazurę miodowo-musztardową. Rozgrzej niedużą patelnię.
Wymieszaj miód z
musztardą. Całość podgrzewaj na patelni, do momentu aż składniki połączą się i
stworzą aksamity sos.
Przesyp
podpieczone migdały do sosu. Całość dokładnie wymieszaj tak by sos całkowicie
pokrył migdały. Odstaw migdały na bok.
Wiśnie wymieszaj
z cukrem. Podgrzewaj na patelni na niedużym ogniu, do momentu aż cukier roztopi
się a z wiśni powstanie pyszny sos.
Teraz zaczynamy smażyć naleśniki:
Rozgrzej patelnię
i wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
Wlej na patelnię
porcję ciasta – ja robiłam to przy pomocy chochelki – jedna nieduża chochelka =
jeden naleśnik. Gdy na cieście zaczną pojawiać się pęcherze powietrza - odwróć
naleśnik na drugą stronę.
Smaż do momentu
aż naleśniki będą ładnie zrumienione z obu stron.
Postępuj w
powyższy sposób do wykorzystania całego ciasta. Pamiętaj aby dodawać Ramy Smaż jak szef kuchni jeśli
patelnia zrobi się zbyt sucha.
Naleśniki podawaj
z przygotowanym wcześnie sosem wiśniowym oraz migdałami. Na koniec możesz
oprószyć je cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Migdały z musztardą? Jakie dziwnie połączenie! Jednak jestem otwarta na nowe smaki więc wypróbuję na pewno. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wyglądają cudownie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :D Naleśniki zawsze rządzą ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
takie naleśniki nigdy się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuń