24 listopada 2016

Naleśniki z mąki ryżowej na słodko

Jak wiecie niedawno brałam udział w akcji organizowanej przez Ramę Smaż jak szef kuchni. Akcja polegała na tym by z przesłanych produktów stworzyć danie. Produkty które do mnie trafiły to: mąka ryżowa, migdały, musztarda miodowa oraz oczywiście Rama Smaż jak szef kuchni. Wyzwanie było nie proste. Jednak im dłużej myślałam tym więcej pomysłów przychodziło mi do głowy. Już jeden przepis mieliście okazję zobaczyć – Sałatkę ze smażonym dorszem i sosemwinegret. Jednak chciałam wypróbować wyczarować coś również na słodko. Padło na amerykańskie naleśniki – pancake. Naleśniki z mąki ryżowej są niezwykle puszyste i wilgotne. Zaserwowałam je z migdałami w miodowo-musztardowej glazurze oraz z wiśniami i bitą śmietaną – palce lizać! 



Składniki (na 8 – 10 niedużych naleśników):

Na ciasto naleśnikowe:
  •          1 szklanka z górką mąki ryżowej (200 g )
  •          ¼ szklanki cukru (50 g )
  •          2 jajka
  •         ¾ szklanki mleka (150 ml)
  •          2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •        2 łyżki oleju roślinnego
  •         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •          szczypta soli

Na migdały w musztardowo-miodowej glazurze: 
  •         1 garść migdałów
  •          1 łyżka musztardy miodowej
  •         1 łyżka płynnego miodu 

Dodatkowo:
  •         Rama Smaż jak szef kuchni
  •         1 szklanka mrożonych wiśni
  •        ¼ szklanki cukru


Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki:


Wbij jajka do miski dodaj cukier i krótko wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

Przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw masę naleśnikową na bok.

Teraz przygotuj migdały:

Rozgrzej piekarnik do 180C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp migdały na papier. Piecz w piekarniku przez 8-10 minut.

W tym czasie przygotuj glazurę miodowo-musztardową. Rozgrzej niedużą patelnię.
Wymieszaj miód z musztardą. Całość podgrzewaj na patelni, do momentu aż składniki połączą się i stworzą aksamity sos.

Przesyp podpieczone migdały do sosu. Całość dokładnie wymieszaj tak by sos całkowicie pokrył migdały. Odstaw migdały na bok.

Wiśnie wymieszaj z cukrem. Podgrzewaj na patelni na niedużym ogniu, do momentu aż cukier roztopi się a z wiśni powstanie pyszny sos.

Teraz zaczynamy smażyć naleśniki:

Rozgrzej patelnię i wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.

Wlej na patelnię porcję ciasta – ja robiłam to przy pomocy chochelki – jedna nieduża chochelka = jeden naleśnik. Gdy na cieście zaczną pojawiać się pęcherze powietrza - odwróć naleśnik na drugą stronę.
Smaż do momentu aż naleśniki będą ładnie zrumienione z obu stron.

Postępuj w powyższy sposób do wykorzystania całego ciasta. Pamiętaj aby dodawać Ramy Smaż jak szef kuchni jeśli patelnia zrobi się zbyt sucha.

Naleśniki podawaj z przygotowanym wcześnie sosem wiśniowym oraz migdałami. Na koniec możesz oprószyć je cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Migdały z musztardą? Jakie dziwnie połączenie! Jednak jestem otwarta na nowe smaki więc wypróbuję na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :D Naleśniki zawsze rządzą ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie naleśniki nigdy się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger