Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany z czarną skórką
- 1/2 kostki masła, roztopiona
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów (włoskich lub laskowych)
Formę keksówkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180C C.
Banany pokrój na mniejsze kawałki, włóż do misy miksera. Dodaj roztopione masło, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej razem z sodą. Dodaj do bananów i wymieszaj. Następnie dodaj żurawinę i posiekane orzechy. Wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do formy. Piecz przez 50-60 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz