Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/4 kostki masła, pokrojonej na drobne kawałki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
Na nadzienie:
- 6-7 jabłek (ok 800g)
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej, jeżeli użyjesz kwaśnych jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub opakowanie cukru wanilinowego)
- 1 jajko
Składniki ciasta umieść w robocie i zmiksuj przez około 30 sekund, do momentu aż powstaną drobne okruszki ciasta. Ciasto przełóż na blat i zagnieć. Podziel na 2 równe części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na drobne kawałki lub cienkie plasterki - to już zależny od tego jaką chcesz by miała konsystencję Twoja szarlotka.
Pokrojone jabłka umieść w dużej misce. Posyp cukrem, dodaj cynamon, esencję waniliową i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyjmij ciasto z lodówki. Najpierw rozwałkuj 1 cześć na grubość około 5 mm. Wyłóż ciastem dno i boki formy. Na cieście równomiernie wyłóż nadzienie z jabłek.
Rozwałkuj drugą część ciasta. Możesz po prostu ułożyć placek z ciasta na nadzieniu i po nakłuwać w kilku miejscach widelcem ( by para spod jabłek mogła się wydostać), lub ponacinać ciasto na paski grubości ok 1-2 cm i ułożyć na wierzchu nadzienia tworząc kratkę (tak jak u mnie). W obu przypadkach pamiętaj żeby brzegi ciasta dobrze skleić.
Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok 40-45 minut. Ciasto można podawać na ciepło lub po całkowitym wystudzeniem. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Wygląda jak spod igły :) Znakomicie Ci się udała :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować takiej wersji szarlotki :) Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/