Składniki:
Na spod:
- 150 g płatków śniadaniowych Nesquick
- 1 łyżka masła
Na nadzienie:
- 3 łyżki żelatyny
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 l mleka
- 250g waniliowego serka Danio
- 4 gruszki
- 8 kostek gorzkiej czekolady
Na wierzch:
- 1 galaretka agrestowa
Płatki Nesquick drobno pokrusz (możesz to zrobić przy pomocy blendera) i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając aby powstał twardy i zbity spód. Wstaw do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuść w 100ml przegotowanej wody. Z proszku budyniowego i mleka przygotuj budyń według wskazań na opakowaniu. Lekko przestudź budyń. Przestudzony zmiksuj z serkiem Danio. Gruszki umyj, wydrąż gniazda nasienne i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj masę gruszkową do masy budyniowo-serowej. Czekoladę pokrój w drobne kawałki i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę serowo-budyniową wyłóż na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Odczekaj chwilę aż masa lekko się zetnie.
Wierzch zalej tężejącą galaretką (przygotowaną z 250 ml przegotowanej wody). Całość włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
I wygląda wyśmienicie ! Uwielbiam gruszki w połączeniu z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńbarwa nie przeszkadza a pomysł jest apetyczny!
OdpowiedzUsuń