Trochę odpicowana, rozgrzewająca, pachnąca zupa warzywna. Zdrowa porcja witamin i błonnika a do tego niskokaloryczna!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 kawałki selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kuminu
- 600 ml rosołu warzywnego
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Smaż na rozgrzanej oliwie cebulę oraz seler naciowy, przez około 10 minut.
Dodaj sól, pieprz oraz kumin, wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Następnie wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki, fasolkę szparagową oraz dodaj odsączoną z wody ciecierzycę. Dopraw sporą ilością pieprzu. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Serwuj z pieczywem. Smacznego!
Inspiracja: bbcgoodfood.com
Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńRozgrzewające i pyszne.
Pyszna:)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobną-pycha:)
OdpowiedzUsuń