8 stycznia 2014

Marokańska zupa z ciecierzycą

Trochę odpicowana, rozgrzewająca, pachnąca zupa warzywna. Zdrowa porcja witamin i błonnika a do tego niskokaloryczna!





Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 kawałki selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 600 ml rosołu warzywnego
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Smaż na rozgrzanej oliwie cebulę oraz seler naciowy, przez około 10 minut.
Dodaj sól, pieprz oraz kumin, wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Następnie wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki, fasolkę szparagową oraz dodaj odsączoną z wody ciecierzycę. Dopraw sporą ilością pieprzu. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.  Następnie dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Serwuj z pieczywem. Smacznego!



Inspiracja: bbcgoodfood.com


3 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger