Już Aztekowie nazywali je "masłem Boga" a to dlatego, że awokado to jeden z najbardziej wartościowych owoców. Zawiera dużo witaminy E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspaniale działają na mózg. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado obniżają poziom "złego cholesterolu" we krwi oraz zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi. Dodatkowo potas zawarty w awokado obniża ciśnienie krwi. Jak sami widzicie, plusów jest dużo, warto więc sięgnąć po ten owoc. Poniżej przepis na pyszną pastę z awokado.
Składniki:
- 2 dojrzałe (miękkie) awokado
- 150g kremowego serka np: Almette, philadelpia
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przekrój awokado i wyjmij z połówek miąższ przy pomocy łyżki. Rozdrobnij miąższ widelcem. Dodaj serek oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Jakoś do awokado nie mogę się przekonać ;)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo długo nie mogłam się przekonać. Jednak w tym wydaniu z serkiem i czosnkiem jest na prawdę dobre. Zachęcam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pasty z awokado :)
OdpowiedzUsuń