Szukaj na tym blogu

Drukuj

13 stycznia 2014

Pasta z awokado

Już Aztekowie nazywali je "masłem Boga" a to dlatego, że awokado to jeden z najbardziej wartościowych owoców. Zawiera dużo witaminy E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspaniale działają na mózg. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado obniżają poziom "złego cholesterolu" we krwi oraz zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi. Dodatkowo potas zawarty w awokado obniża ciśnienie krwi.  Jak sami widzicie, plusów jest dużo, warto więc sięgnąć po ten owoc. Poniżej przepis na pyszną pastę z awokado. 



Składniki:

  • 2 dojrzałe (miękkie) awokado
  • 150g kremowego serka np: Almette, philadelpia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przekrój awokado i wyjmij z połówek miąższ przy pomocy łyżki. Rozdrobnij miąższ widelcem. Dodaj serek oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!



W Nowy Rok z SuperFoods

Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Jakoś do awokado nie mogę się przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo długo nie mogłam się przekonać. Jednak w tym wydaniu z serkiem i czosnkiem jest na prawdę dobre. Zachęcam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń