Szukaj na tym blogu

Drukuj

29 stycznia 2014

Spaghetti Bolognese

Po prostu - najlepsze!



Składniki (dla 4 osób)

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 6 świeżych pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojone
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana
  • 75 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Rozgrzej dużą patelnie. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu aż wytopi się tłuszcz i boczek stanie się złoty. Zmniejsz ogień i dorzuć cebulę, seler, marchewkę i czosnek. Oprósz delikatnie solą i dodaj rozmaryn. Smaż, ciągle mieszając przez około 10 minut, do momentu aż warzywa zmiękną. 

Zwiększ lekko ogień i dodaj mieloną wołowinę. Całość dobrze wymieszaj i smaż do momentu aż wołowina się zarumieni.

Dodaj pomidory z puszki, pozostałe przyprawy, przecier pomidorowy, rozkrusz kostkę bulionową, dodaj chilli oraz wino. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i również dodaj.

Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, by sos się nie przypalił. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu tak aby był al dente.

Nałóż makaron na talerze, na makaronie połóż sos, na wierzch zetrzyj ser. Smacznego!



Inspiracja: bbcgoodfood.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz