Ossobuco, czyli kość z dziurą, tradycyjne Włoskie danie. Przepis pochodzi z książki Michel'a Moran "Moje smaki", którą można wygrać w konkursie. Danie wymaga trochę pracy, ale opłacą się poświęcić mu trochę czasu, bo wychodzi naprawdę pyszne. A gremolata dodatkowo podkręca jego smak.
Składniki:
- 4 kawałki golonki wieprzowej (w oryginale 12 kawałków golonki cielęcej, jednak nie udało mi się dostać)
- 35 g mąki
- 60 ml oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekane ząbki czosnku
- 3 łodygi pokrojonego selera naciowego
- 350 g marchewki pokrojonej w grube plastry
- 600 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml białego wina
- 250 ml bulionu cielęcego
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 gałązki tymianku (użyłam 1 łyżki suszonego)
- 75 g suszonych pomidorów w oliwie, dokładnie osączonych
- 60 ml soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 75 g czarnych oliwek
Na gremolate:
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 garść pokrojonej natki pietruszki
- 2 ząbki pokrojonego czosnku
Mięso obtocz w mące. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż mięso. Przełóż na bok. W tym samym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, czosnek, seler i marchew.
Dodaj świeże pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek.
Do garnka włóż mięso i zagotuj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1h i 45 min.*
Następnie dodaj suszone pomidory. Gotuj dalej pod przykryciem przez 30 min.
Przygotuj gremolatę - wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.
Wyjmij mięso z garnka i wstaw w ciepłe miejsce. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut, żeby zgęstniał. Na koniec dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i oliwki.
Mięso przełóż na talerz, polej sosem i posyp gremolatą. Smacznego!
* Moje mięso pod koniec gotowania było jeszcze twarde. Dlatego przełóżyłam wszystko do naczynia żaroodpornego - mięso i gotowy sos. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam w temperaturze 200C jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie golonka była mięciutka i odchodziła od kości. Myślę, że można od razu całość, po przesmażeniu mięsa i warzyw oraz dodaniu wszystkich składników, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku do momentu aż mięso będzie miękkie.
Ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuń"na prawdę" pisze się łącznie, czyli .
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń