Szukaj na tym blogu

Drukuj

27 stycznia 2014

Ossobuco

Ossobuco, czyli kość z dziurą, tradycyjne Włoskie danie. Przepis pochodzi z książki Michel'a Moran "Moje smaki", którą można wygrać w konkursie. Danie wymaga trochę pracy, ale opłacą się poświęcić mu trochę czasu, bo wychodzi naprawdę pyszne. A gremolata dodatkowo podkręca jego smak. 



Składniki:

  • 4 kawałki golonki wieprzowej (w oryginale 12 kawałków golonki cielęcej, jednak nie udało mi się dostać) 
  • 35 g mąki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łodygi pokrojonego selera naciowego
  • 350 g marchewki pokrojonej w grube plastry
  • 600 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml bulionu cielęcego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 gałązki tymianku (użyłam 1 łyżki suszonego)
  • 75 g suszonych pomidorów w oliwie, dokładnie osączonych
  • 60 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 75 g czarnych oliwek
Na gremolate:
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 garść pokrojonej natki pietruszki
  • 2 ząbki pokrojonego czosnku
Mięso obtocz w mące. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż mięso. Przełóż na bok. W tym samym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, czosnek, seler i marchew.
Dodaj świeże pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek.
Do garnka włóż mięso i zagotuj. Przykryj i  gotuj na wolnym ogniu przez 1h i 45 min.*
Następnie dodaj suszone pomidory. Gotuj dalej pod przykryciem przez 30 min.

Przygotuj gremolatę - wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.

Wyjmij mięso z garnka i wstaw w ciepłe miejsce. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut, żeby zgęstniał. Na koniec dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i oliwki.

Mięso przełóż na talerz, polej sosem i posyp gremolatą. Smacznego!

* Moje mięso pod koniec gotowania było jeszcze twarde. Dlatego przełóżyłam wszystko do naczynia żaroodpornego - mięso i gotowy sos. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam w temperaturze 200C jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie golonka była mięciutka i odchodziła od kości. Myślę, że można od razu całość, po przesmażeniu mięsa i warzyw oraz dodaniu wszystkich składników, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku do momentu aż mięso będzie miękkie.



3 komentarze: