Jesień w pełni, co widać za oknami. Sezon na dynie również rozpoczęty. Przedstawiam więc pomysł na zaskakująco pyszne muffiny dyniowe. Marmolada pomarańczowa dodaj muffinom niesamowitego smaku. Dzięki dyni są bardzo wilgotne i delikatne. Dodatek pełnoziarnistej mąki sprawia, że stają się zdrowszą alternatywą tych tradycyjnych.
Składniki (na 16 muffinek):
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki maki żytniej razowej
- 2/3 szklanki płatków owsianych + około 2 łyżki do dekoracji
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
- 1 szklanka startego miąższu z dyni
- 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 duże jajka
Na wierzch:
- 2 garści obranych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- Płatki owsiane
Rozgrzej piekranik do 180C. Wrzuć płatki do blendera i przemiel je na sypką mąkę. Przesyp do dużej miski. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól, starty imbir. Dokładnie wymieszaj, dodaj masę dyniową, marmoladę, jogurt, ocet i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, następnie dodaj olej, masło i jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
W małym garnku podgrzej miód, dodaj cynamon i orzechy. Wymieszaj.
Ułóż papilotki w foremce do pieczenia muffinek. Napełnij papilotki ciastem do około 3/4 wysokości. Następnie ułóż na wierzchu łyżeczkę masy z miodu i orzechów i posyp płatkami. Piecz przez około 20-25 minut, sprawdź przy pomocy patyczka czy muffiny są gotowe, patyczek powinien być suchy po wyjęciu. Smacznego!
Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam i zapraszam do Doliny smaków!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuń