31 października 2013

Curry z dyni, łososia i owoców morza po tajsku

Pyszne, aromatyczne idealne danie na Halloween :)



Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 350 ml bulionu warzywnego, np.: z kostki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 kg dyni
  • 300 g filetu z łososia
  • 200 g krewetek
  • 200 g mieszanki z owocami morza
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cm korzeń imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka masła
  • 1 dymka
  •  sól i pieprz 
Krewetki i owoce morza rozmróź. Zamarynuj w soku z 1/2 cytryny z dodatkiem posiekanych 3 ząbków czosnku, imbirem i papryczką chilli. 

Miąższ z dyni pokrój w 1 cm kostkę. W dużym garnku podgrzej mleczko kokosowe. Dodaj pastę curry, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień pod garnkiem, dodaj bulion, sos rybny, sok z limonki, cukier, kumin i kawałki dyni. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, do momentu aż kawałki dyni będą miękkie.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła.  Dodaj owoce morza. Smaż do momentu aż odparuje cała woda z owoców morza. Następnie dodaj je do gotujących się kawałków dyni.

Filet z łososia pokrój w 1 cm kostkę. Dodaj do garnka na samym końcu i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Przed podaniem posyp pokrojoną zieloną częścią dymki. Podawaj z ryżem lub pieczywem. Smacznego!


Inspiracja: Nigela Lawson


2 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger