Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 350 ml bulionu warzywnego, np.: z kostki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 kg dyni
- 300 g filetu z łososia
- 200 g krewetek
- 200 g mieszanki z owocami morza
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cm korzeń imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka masła
- 1 dymka
- sól i pieprz
Krewetki i owoce morza rozmróź. Zamarynuj w soku z 1/2 cytryny z dodatkiem posiekanych 3 ząbków czosnku, imbirem i papryczką chilli.
Miąższ z dyni pokrój w 1 cm kostkę. W dużym garnku podgrzej mleczko kokosowe. Dodaj pastę curry, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień pod garnkiem, dodaj bulion, sos rybny, sok z limonki, cukier, kumin i kawałki dyni. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, do momentu aż kawałki dyni będą miękkie.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj owoce morza. Smaż do momentu aż odparuje cała woda z owoców morza. Następnie dodaj je do gotujących się kawałków dyni.
Filet z łososia pokrój w 1 cm kostkę. Dodaj do garnka na samym końcu i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Przed podaniem posyp pokrojoną zieloną częścią dymki. Podawaj z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Lubie tajskie curry, ale z dynia jeszcze nie robilam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, wychodzi na prawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuń