Szukaj na tym blogu

Drukuj

2 listopada 2013

Szarlotka sypana

Na niepogodę najlepsza jest aromatyczna, pachnąca cynamonem szarlotka.

Do wypróbowania tego przepisu skusił mnie wpis na blogu Ani. Szarlotka jest łatwa i szybka w przygotowaniu. A w dodatku bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień kiedy trochę postoi. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.




Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 3/4 kostki masła
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach. W misce wymieszaj mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Na dno wysyp 1/3 suchych składników. Wyłóż 1/2 jabłek. Jabłka oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Następnie wyłóż 1/3 sypkich składników i resztę jabłek. Jabłka oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Na wierzch wysyp resztę suchych składników. Na samym wierzchu ułóż równomiernie starte na grubych oczkach masło. Szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 60 minut. Smacznego!



2 komentarze:

  1. szarlotka, pyszna klasyka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka jest naprawdę pyszna, lubię ją piec, gdyż nie wymaga wiele nakładu pracy:) Fajnie że się skusiłaś:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń