Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka chilli
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- sok z 1/2 cytryny
- kilka listków bazylii
Włóż mięso do dużej miski. Dodaj drobno posiekany imbir i chilli. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj z mięsa małe klopsiki. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju. Smaż klopsiki przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełóż klopsiki na talerz. Wyłóż na tą samą patelnię pastę chilli. Smaż chwilkę, dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj aby pasta i mleczko kokosowe połączyły się. Doprowadź do wrzenia. ponownie zanurz w płynie klopsiki. Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz fasolkę szparagową. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny oraz posyp listkami bazylii. Podawaj z ryżem lub pieczywem. Smacznego!
Inspiracja: BBCgoodfood.com
Uwielbiam tajską kuchnię, ale tamtejszego curry w wersji z klopsikami jeszcze nie widziałam, fajny przepis.
OdpowiedzUsuń