Składniki:
- 3 bakłażany
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 8 pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Na tzatziki:
- 1/2 zielonego ogórka
- 150 g jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- sól i pieprz
Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórce. Do tak powstałych łódeczek z bakłażanu nałożysz później farsz.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Miąższ bakłażana drobno posiekaj. Przełóż na patelnię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut. Następnie przełóż bakłażana na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsyp cynamon. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Gdy pomidory staną się miękkie przełóż na patelnię miąższ bakłażana. Dodaj 3/4 posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj całość i smaż jeszcze chwilkę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż miąższ do wydrążanych połówek bakłażana. Ułóż je na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180C.
W czasie gdy bakłażany zapiekają się przygotuj tzatziki. Zetrzyj ogórka na tarce. Dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Po wyjęciu z piekarnika posyp bakłażany pozostałą natką pietruszki. Podawaj z tzatzikami. Smacznego!
Taki bakłażan to pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs.
Zapiekane bakłażany wyglądają obłędnie, apetycznie, nie mogę oderwać od nich oczu :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013.
OdpowiedzUsuń