Szukaj na tym blogu

Drukuj

1 grudnia 2013

Nadziewane, zapiekane bakłażany z tzatzikami



Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Na tzatziki:
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • sól i pieprz
Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórce. Do tak powstałych łódeczek z bakłażanu nałożysz później farsz. 

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Miąższ bakłażana drobno posiekaj. Przełóż na patelnię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut. Następnie przełóż bakłażana na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsyp cynamon. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Gdy pomidory staną się miękkie przełóż na patelnię miąższ bakłażana.  Dodaj 3/4 posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj całość i smaż jeszcze chwilkę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż miąższ do wydrążanych połówek bakłażana. Ułóż je na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180C.

W czasie gdy bakłażany zapiekają się przygotuj tzatziki. Zetrzyj ogórka na tarce. Dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Po wyjęciu z piekarnika posyp bakłażany pozostałą natką pietruszki. Podawaj z tzatzikami. Smacznego!

Taki bakłażan to pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs. 

Inspiracja: bbcgoodfood.com





1 komentarz:

  1. Zapiekane bakłażany wyglądają obłędnie, apetycznie, nie mogę oderwać od nich oczu :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013.

    OdpowiedzUsuń