23 grudnia 2013

Świąteczne przepisy cz. 4: Domowy likier jajeczny - adwokat



Składniki na 1 l adwokatu:
  • 6 żółtek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dkg cukru
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka (ta niebieska)
  • 1/2 l wódki
Cukier, cukier waniliowy oraz jajka utrzyj w kąpieli wodnej. Ucieraj aż masa stanie się jasna i puszysta, niestety trzeba trochę pouciekać - około 15 minut. Dzięki kąpieli wodnej adwokat stanie się bardzo gęsty. Uważaj jednak, żeby jajka nie zważyły się. Powinny osiągnąć temperaturę 70C. Następnie zdejmij masę z kąpieli wodnej i dodaj mleko skondensowane oraz wódkę. Dokładnie wymieszaj. Adwokat rozlej do szklanych butelek. Odstaw w zimne miejsce. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger