Szukaj na tym blogu

Drukuj

29 grudnia 2013

Zapiekanka kebab-gyros

Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się gdy wyjechałam na studia. Zabrakło domowych obiadów, musiałam sama zacząć dla siebie gotować. Początki były trudne. Przypalone garnki, dania z gotowych produktów i mrożonek. Jednak po pewnym czasie, gdy obrzydły mi gotowe sosy i fixy postanowiłam rozpocząć kuchenne eksperymenty - z lepszym lub gorszym skutkiem. Jednym z dań, które wtedy powstało i często gościło na moim stole była zapiekanka kebab-gyros. Łatwa w przygotowaniu, tania (a to ważne dla studenta). Była prawdziwym hitem na studenckich imprezach. A jak rozpoczęła się wasza przygoda z gotowaniem? Mieliście na początku jakieś popisowe danie, które często gościło na stole? 




Składniki:
  • 1 woreczek ryżu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania ulubionej przyprawy kebab-gyros
  • 3-4 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 100-200g żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
Na sos czosnkowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.

Na ostry sos chilli:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • opcjonalnie: łyżeczka ostrej pasty chilli lub 1 papryczka chilli drobno posiekana lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku
Wszystkie składniki sosu umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki. Usmaż na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Dno naczynia żaroodpornego natłuść oliwą lub masłem. Na dnie naczynia ułóż ugotowany ryż. Na ryżu rozsmaruj równomiernie sos czosnkowy. Następnie wyłóż kurczaka. Na kurczaku rozsmaruj równomiernie sos chilli. Na wierzch wyłóż pokrojoną paprykę, ogórki kiszone i cebulę. Na samej górze ułóż potarty na grubych oczkach żółty ser. Całość zapiekaj w temperaturze 180C przez około 15-18 minut, lub do momentu aż ser całkowicie się rozpuści. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz