Bardzo lubię korzenne pierniczki. Niestety długo poszukiwałam idealnego przepisu. Zawsze czegoś mi brakowało albo czegoś było za dużo. I oto - przepis na idealne korzenne pierniczki. Właśnie o taki smak mi chodziło i takiego smaku poszukiwałam. Idealne, przepyszne, delikatne z wyczuwalną nutą przypraw. Jeżeli zastanawiacie się nad wypiekami na zbliżające się święta Bożego Narodzenia musicie upiec te pierniczki! Gorąco polecam, są łatwe w przygotowaniu, cudownie smakują z mlekiem. Przepis dostałam od koleżanki z pracy za co serdecznie dziękuję!
Składniki ( na około 3 pełne blaszki pierniczków):
- 80 g wody
- 100 g cukru
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka mielonych goździków
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mąki
Wodę, cukry, miód i masło podgrzej w rondlu przez około 10 minut na małym ogniu. Tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą ale nie doprowadź do wrzenia. Ostudź. W dużej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodaj przestudzone płynne składniki. Dokładnie zagnieć ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na noc.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wykrawaj ulubione kształty. Ułóż pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez około 10-13 minut. Do momentu aż pierniczki przyrumienią się. Ostudź, posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz