17 grudnia 2013

Świąteczne przepisy cz. 2 : - melomakarona, greckie ciasteczka

Przepis na te ciasteczka mam od swojej greckiej sąsiadki. Po raz pierwszy jadłam je rok temu i zakochałam się w ich smaku. Są one tradycyjnym świątecznym wypiekiem na greckich stołach. Mokre bo zanurzone w miodowo cynamonowym syropie, orzechowe z wyczuwalną nutą pomarańczy. Rozpływają się w ustach. Gorąco polecam!



Składniki ( na pełną blaszkę ciasteczek):
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki koniaku
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Na syrop:
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
Do posypania (opcjonalnie):
  • pół szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
Do cukru dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj i rozcieraj między palcami, tak aby skórka z pomarańczy wydzieliła olejek do cukru. Wsyp cukier do miseczki z oliwami. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i brandy.

W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami oraz szczyptą soli. Dodaj posiekane orzechy. 

Połącz powoli płynne składniki z suchymi. Zagnieć ciasto, uformuj kuleczki wielkości klusek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz ręką. Piecz 20 minut w temp. 180°C, ostudź.

 Zrób syrop: wodę, cukier, miód, cynamon, goździki,  sok z cytryny wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Ciastka, po upieczeniu zanurz w syropie, posyp orzechami. Smacznego!

Wkrótce kolejne świąteczne przepisy!








1 komentarz:

  1. pyszności :) dziękuję za udział w akcji! :) proszę jeszcze dodać banerek, wtedy będę mogła zaakceptować wpis :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger