17 listopada 2013

Jajecznica w tortilli

Pomysł na szybkie i ciekawe śniadanie, które przełamuje jajecznicową monotonię. Kto powiedział, że jajecznica może występować sama na talerzu? Czemu by nie zawinąć ją w tortille razem z pysznymi dodatkami. Sok pomarańczowy idealnie pasuje do tej kompozycji. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki ( dla 2 osób):

  • 2 pszenne tortille
  • 3-4 pomidorki koktajlowe pokrojone w ósemki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojona w kostkę
  • 1 cebulka dymka pokrojona w całości
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • garść rukoli
  • 50g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • sok tymbark z czerwonych pomarańczy
Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Rozgrzej patelnię i roztop na niej łyżeczkę masła. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory i białą część dymki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez chwilkę. Wbij jajka, dodaj żółty ser i zieloną część dymki. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji mieszając co jakiś czas. Rozłóż tortille, ułóż na nich liście rukoli i wyłóż na każdą jajecznicę. Zwiń tortille. Podawaj ze szklanką soku z czerwonych pomarańczy. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Od lat jem jajecznicę w taki sposób. Uwielbiam.

    Tu moja wersja http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/07/Tortilla-z-jajecznica.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, aż się zrobiłam glodna :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger