Szukaj na tym blogu

Drukuj

7 listopada 2013

Zapiekanka warzywna z makaronem i pseudo pesto

Aromatyczna, warzywna alternatywa na pyszną kolację lub lunch do pracy.



Składniki:

  • 200g makaronu kokardki (farfalle)
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 większy pomidor
  • garść zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do natłuszczenia naczynia
  • garść listków bazyli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 50g tartego sera
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, tak aby był al dente. Ugotowany makaron odcedź.

Cukinię, pomidora umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.

D oliwy dodaj drobno posiekane liście bazylii i czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Na spodzie wyłóż 1/2 makaronu. Makaron skrop 2 łyżkami oliwy z czosnkiem i bazylią. Następnie ułóż plasterki cukinii, następnie pomidor, cebulę i paprykę oraz kilka oliwek przekrojonych na pół. Na warzywa wyłóż resztę makaronu i skrop go 1 łyżką oliwy z czosnkiem i bazylią. Na makaronie wyłóż pozostałe warzywa. Polej resztą sosu. Możesz całość oprószyć solą pi pieprzem do smaku. Na wierzchu ułóż równomiernie starty ser. Całość zapiekaj przez około 20-25 minut w temperaturze 200C. Smacznego!


2 komentarze: