Aromatyczna, warzywna alternatywa na pyszną kolację lub lunch do pracy.
Składniki:
- 200g makaronu kokardki (farfalle)
- 1 nieduża cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 1 większy pomidor
- garść zielonych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek + do natłuszczenia naczynia
- garść listków bazyli
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 50g tartego sera
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, tak aby był al dente. Ugotowany makaron odcedź.
Cukinię, pomidora umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.
D oliwy dodaj drobno posiekane liście bazylii i czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Na spodzie wyłóż 1/2 makaronu. Makaron skrop 2 łyżkami oliwy z czosnkiem i bazylią. Następnie ułóż plasterki cukinii, następnie pomidor, cebulę i paprykę oraz kilka oliwek przekrojonych na pół. Na warzywa wyłóż resztę makaronu i skrop go 1 łyżką oliwy z czosnkiem i bazylią. Na makaronie wyłóż pozostałe warzywa. Polej resztą sosu. Możesz całość oprószyć solą pi pieprzem do smaku. Na wierzchu ułóż równomiernie starty ser. Całość zapiekaj przez około 20-25 minut w temperaturze 200C. Smacznego!
brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńaż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
OdpowiedzUsuń