Szukaj na tym blogu

Drukuj

22 października 2013

Ryba na sposób śródziemnomorski z makaronem tagiatelle

Przepis ten już kiedyś pojawił się na moim blogu. Tym razem tuszkę go zmieniłam i podrasowałam, gdyż bierze udział w konkursie organizowanym przez firmę Lubella.



Ten przepis to dobry pomysł na nieskompilowaną a zarazem efektowną kolację. Potrawa jest lekka i ma niepowtarzalny smak.

Składniki (dla 2 osób):

·                     2 świeże filety z dorsza
·                     puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
·                     200g makaronu tagiatelle mosse Lubelli
·                     1 duża cebula
·                     15 oliwek (zielonych lub czarnych - wg. uznania)
·                     5 ząbków czosnku
·                     sok z połowy cytryny
·                     50 ml wytrawnego czerwonego wina
·                     garść listków bazylii (jeżeli nie mamy świeżej może być suszona, wtedy około 2 łyżeczki)
·                     1 łyżeczka oregano
·                     1 łyżeczka ziół prowansalskich
·                     1 łyżeczka łyżeczki pieprzu cytrynowego
·                     oliwa z oliwek 
·                     1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku
·                     2 łyżeczki masła
·                     sól i pieprz do smaku

Ułóż filety na folii aluminiowej. Dopraw z każdej strony pieprzem cytrynowym i solą. Skrop sokiem z połowy cytryny. Pokrój drobno 2 ząbki czosnku i ułóż na filetach. Wierzch posyp koperkiem i ułóż kawałki masła. Zawiń szczelnie w folię aluminiową. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180, przez około 15 minut.


Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałe ząbki czosnku posiekaj na drobne kawałki i dodaj do cebuli. Całość oprósz solą i pieprzem. Do zeszklonej cebuli wlej pomidory i wino. Gotuj na niewielkim ogniu. Oliwki pokrój na krążki i dodaj do  sosu pomidorowego. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną bazylię, oregano, zioła prowansalskie oraz ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż sos stanie się gęsty.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, tak aby był al. dente.


Na talerzu ułóż makaron, na nim połóż sos. Obok połóż upieczoną rybę, przed podaniem możesz skropić ją sokiem z cytryny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz