Ten przepis to dobry pomysł na nieskompilowaną a zarazem
efektowną kolację. Potrawa jest lekka i ma niepowtarzalny smak.
Składniki (dla 2 osób):
·
2 świeże
filety z dorsza
·
puszka
krojonych pomidorów (bez skórki)
·
200g makaronu
tagiatelle mosse Lubelli
·
1 duża cebula
·
15 oliwek
(zielonych lub czarnych - wg. uznania)
·
5 ząbków
czosnku
·
sok z połowy
cytryny
·
50 ml
wytrawnego czerwonego wina
·
garść listków
bazylii (jeżeli nie mamy świeżej może być suszona, wtedy około 2
łyżeczki)
·
1 łyżeczka
oregano
·
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
·
1 łyżeczka
łyżeczki pieprzu cytrynowego
·
oliwa z
oliwek
·
1 łyżeczka
świeżo posiekanego koperku
·
2 łyżeczki
masła
·
sól i pieprz
do smaku
Ułóż filety na folii aluminiowej. Dopraw z każdej strony pieprzem
cytrynowym i solą. Skrop sokiem z połowy cytryny. Pokrój drobno 2 ząbki czosnku
i ułóż na filetach. Wierzch posyp koperkiem i ułóż kawałki masła. Zawiń
szczelnie w folię aluminiową. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180, przez około 15 minut.
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałe
ząbki czosnku posiekaj na drobne kawałki i dodaj do cebuli.
Całość oprósz solą i pieprzem. Do zeszklonej cebuli wlej pomidory i wino. Gotuj
na niewielkim ogniu. Oliwki pokrój na krążki i dodaj do sosu pomidorowego. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj
posiekaną bazylię, oregano, zioła prowansalskie oraz ok. 2 łyżki oliwy z
oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż sos
stanie się gęsty.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, tak aby był al. dente.
Na talerzu ułóż makaron, na nim połóż sos. Obok połóż upieczoną rybę, przed
podaniem możesz skropić ją sokiem z cytryny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz