Szukaj na tym blogu

Drukuj

22 października 2013

Dżem jabłkowy z toffi

Nie robię przetworów, bo zawsze kojarzyło mi się to z ciężką pracą. Moja mama co roku walczyła latem w piwnicy by zrobić 100 słoików przetworów na zimę. Ciężko nazwać to przyjemnością. Ale gdy zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że muszę wypróbować. Zrobiłam sobie jeden słoiczek dżemu, nie napracowałam się a efekt jest zdumiewający. Pyszny idealny do kanapek, naleśników.... Na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu, a być może wypróbuję z innymi owocami, np.: bananami? A wy lubicie robić przetwory na zimę?




Składniki na 300g słoik:
  • 500g ulubionych jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Możesz dodać cukier ok 100g, ja nie dodawałam bo użyłam słodkich jabłek i poza tym sos toffi jest wystarczająco słodki.

Na sos toffi:
  • 3 łyżki miodu
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%
Sos toffi: w garnku rozpuść masło,cukier i miód. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 minuty. Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.

Dżem: Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Umieść je w garnku razem z wodą, sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym. Gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż powstanie jabłkowy mus.
Włóż do słoika część czemu,polej sosem toffi, znów połóż warstwę dżemu i polej sosem, aż do wykorzystania całości składników. Smacznego!

Inspiracja: http://uktv.co.uk

1 komentarz:

  1. Ja robię bardzo mało, ale czasami mi się zdarza :)
    Twój dżemik wygląda smakowicie, jabłka i toffi to wspaniały duet :)

    OdpowiedzUsuń