14 października 2013

Dyniowe babeczki z płatkami owsianymi i orzechami

Jesień w pełni, co widać za oknami. Sezon na dynie również rozpoczęty. Przedstawiam więc pomysł na zaskakująco pyszne muffiny dyniowe. Marmolada pomarańczowa dodaj muffinom niesamowitego smaku. Dzięki dyni są bardzo wilgotne i delikatne. Dodatek pełnoziarnistej mąki sprawia, że stają się zdrowszą alternatywą tych tradycyjnych.




Składniki (na 16 muffinek):

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych + około 2 łyżki do dekoracji
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 szklanka startego miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 duże jajka
Na wierzch:
  • 2 garści obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Płatki owsiane
Rozgrzej piekranik do 180C.  Wrzuć płatki do blendera i przemiel je na sypką mąkę. Przesyp do dużej miski. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól, starty imbir. Dokładnie wymieszaj, dodaj masę dyniową, marmoladę, jogurt, ocet i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, następnie dodaj olej, masło i jajka. Całość dokładnie wymieszaj. 

W małym garnku podgrzej miód, dodaj cynamon i orzechy. Wymieszaj.

Ułóż papilotki w foremce do pieczenia muffinek. Napełnij papilotki ciastem do około 3/4 wysokości. Następnie ułóż na wierzchu łyżeczkę masy z miodu i orzechów i posyp płatkami. Piecz przez około 20-25 minut, sprawdź przy pomocy patyczka czy muffiny są gotowe, patyczek powinien być suchy po wyjęciu. Smacznego!

Muffinki na diecie - edycja I

2 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger