Szukaj na tym blogu

Drukuj

29 września 2013

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z kruszonką.



Składniki:

  • 150g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 300g mąki pszennej
  • 8 śliwek
  • 1-2 jabłka
  • 55g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę do pieczenia lub tortownicę natłuść masłem.
Wymieszaj w misce 100g masła z cukrem. Następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Ostrożnie dodaj 200g mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj je.
Śliwki umyj, przekrój na połowę i ułóż na cieście (skórką do dołu). Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, następnie ułóż na cieście.

Przygotuj kruszonkę. Utrzyj 50 g miękkiego masła z 100 g mąki i 55 g cukru trzcinowego. Ciasto powinno mieć konsystencję okruchów. Posyp wierzch ciasta równą warstwą kruszonki.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Smacznego!



Przepis z niewielką modyfikacją pochodzi z czasopisma Dekoracja ciast


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz