Składniki:
- 500g filet z łososia.
- 3/4 opakowania niebieskiego sera pleśniowego.
- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu w zalewie
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- sól
- biały pieprz
- 6-8 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka - tylko zielona część
- 1 łyżka oliwy
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Podgotowane ziemniaki przełóż na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną dymką.
Filet z łososia umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą w dół. Skrop sokiem z cytryny, posyp siekanym koperkiem, posyp solą i pieprzem, ułóż masło na filecie. Umieść filet w piekarniki rozgrzanym do 220C. Piecz 15 minut. Po tym czasie rozkrusz połowę sera na filecie i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 5 minut. Przed podaniem rozkrusz na filecie pozostały ser i ułóż ziarna pieprzu. Smacznego!
Wygląda pysznie... Wprost uwielbiam ser z niebieską pleśnią ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDodałabym trawę cytrynową i zamieniła cytrynę na limonkę. Pycha :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł! Wypróbuję następnym razem :)
UsuńJutro planuję tego łososia na obiad ;)
OdpowiedzUsuńZobaczymy jak wyjdzie :)
Jak wyszedł łosoś?
UsuńRobię teraz w piekarniku wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie umiałam przygotowywać ryb. Ta Twoja wygląda nieziemsko:)
OdpowiedzUsuń