17 września 2013

Łosoś z niebieskim serem pleśniowym i ziemniaczkami

Dziś kolejna potrawa jaką miałam okazję spróbować podczas wakacji w Skandynawii. Łosoś z serem pleśniowym i pieprzem z dodatkiem czosnkowych ziemniaczków. Polecam!




Składniki:
  • 500g filet z łososia.
  • 3/4 opakowania niebieskiego sera pleśniowego.
  • 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu w zalewie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • sól
  • biały pieprz
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka - tylko zielona część
  • 1 łyżka oliwy
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Podgotowane ziemniaki przełóż na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną dymką.

Filet z łososia umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą w dół. Skrop sokiem z cytryny, posyp siekanym koperkiem, posyp solą i pieprzem, ułóż masło na filecie. Umieść filet w piekarniki rozgrzanym do 220C. Piecz 15 minut. Po tym czasie rozkrusz połowę sera na filecie i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 5 minut. Przed podaniem rozkrusz na filecie pozostały ser i ułóż ziarna pieprzu. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie... Wprost uwielbiam ser z niebieską pleśnią ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałabym trawę cytrynową i zamieniła cytrynę na limonkę. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro planuję tego łososia na obiad ;)

    Zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię teraz w piekarniku wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie umiałam przygotowywać ryb. Ta Twoja wygląda nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger