14 września 2013

Imbirowe ciasto ze śliwkami

Pomysł na niedzielne ciasto. Szybki i łatwe w przygotowaniu. Aromatyczne, korzenno-imbirowe, pachnące nadchodzącą jesienią. Za sprawą dodatku miodu można także wyczuć karmelowe nuty. Gorąco polecam. Inspiracja: bbcgoodfood.com





Składniki (na blaszkę o boku 23cmx23cm):

  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 500g śliwek
  • 175g masła
  • 175g cukru trzcinowego
  • 140g miodu
  • 2 rozmącone jajka
  • 200 ml mleka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych
  • szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem. Natłuść papier łyżeczką masła i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Ułóż połówki śliwek na blaszce. 

Rozpuść masło, cukier i miód w rondelku. Doprowadź do zagotowania. Odstaw na 10 minut aby mieszanina lekko przestudziła się. Następnie dodaj mleko, rozmącone jajka i starty imbir.  W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do ciasteczek, cynamon i szczyptę soli. Powoli połącz z płynnymi składnikami. Dokładnie wymieszaj aby powstało jednolite ciasto. Wylej ciasto na blaszkę ze śliwkami. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 45-55 minut, sprawdź po 45 minutach czy ciasto jest gotowe przy pomocy drewnianego patyczka. 

Upieczone ciasto odstaw na 15 minut. Następnie wyjmij z blaszki i usuń papier. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger