Najlepsze na świcie leczo według przepisu mojej mamy. Kto jadł ten wie i potwierdzi.
Składniki (na duży kociołek):
- 8-10 papryk białych
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2-3 duże cebule
- 3-4 duże pomidory
- 1 papryczka chili
- 8 kawałków dobrej kiełbasy
- 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 koncentrat pomidorowy (duży)
- Vegeta
- pieprz i sól
- 1 łyżeczka sosu tabasco (opcjonalnie) lub łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
Wszystkie warzywa umyj (z papryk usuń gniazda nasienne) i pokrój w większą kostkę - ok 1cm na 1 cm. W dużym garnku roztop mało. Na maśle zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż kilka minut. Następnie dodaj pokrojone papryki i całość oprósz Vegetą, solą i pieprzem. Smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dolej bulionu. Dodaj drobno posiekane chilli i czosnek. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 15 - 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem. Jeżeli lubisz ostre dania dodaj tabasco lub chilli. Serwuj z pieczywem. Smacznego!
Moja Mama robila podobne, bylo pyszne. Mysle, ze jak tylko zrobi sie chlodniej, wyprobuje twoj przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawdę pyszne.
UsuńLeczo kojarzy mi się z latem i dzieciństem na wsi... Uwielbiam je. i stanowczo za rzadko robię. Pięknie Ci wyszło :) Kusi niesamowicie ;)
OdpowiedzUsuń