26 lipca 2012

Leczo

Najlepsze na świcie leczo według przepisu mojej mamy. Kto jadł ten wie i potwierdzi.



Składniki (na duży kociołek):

  • 8-10 papryk białych
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 duże pomidory
  • 1 papryczka chili
  • 8 kawałków dobrej kiełbasy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 koncentrat pomidorowy (duży)
  • Vegeta
  • pieprz i sól
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (opcjonalnie) lub łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
Wszystkie warzywa umyj (z papryk usuń gniazda nasienne) i pokrój w większą kostkę - ok 1cm na 1 cm. W dużym garnku roztop mało. Na maśle zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smaż kilka minut. Następnie dodaj pokrojone papryki i całość oprósz Vegetą, solą i pieprzem. Smaż przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dolej bulionu. Dodaj drobno posiekane chilli i czosnek. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 15 - 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem. Jeżeli lubisz ostre dania dodaj tabasco lub chilli. Serwuj z pieczywem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Moja Mama robila podobne, bylo pyszne. Mysle, ze jak tylko zrobi sie chlodniej, wyprobuje twoj przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo kojarzy mi się z latem i dzieciństem na wsi... Uwielbiam je. i stanowczo za rzadko robię. Pięknie Ci wyszło :) Kusi niesamowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger