Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 pory - tylko biała część
- 200g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka sera mascarpone
- 200g gorgonzoli (lub sera blue lazur)
- 1 łyżeczka Vegety
- 1\2 łyżeczki białego pieprzu
- oliwa z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 220C. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, do momentu aż wytopi się z niego cały tłuszcz. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pory. dodaj Vegetę i pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż do momentu aż cebula i pory staną się miękkie. Dodaj ser mascarpone i gorgonzolę. Dokładnie wymieszaj, tak aby roztopione sery połączy się z masą porową. Formę do tarty(lub tortownicę) natłuść oliwą z oliwek i wyłóż ciastem francuskim. Ciasto nakłuj widelcem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na ok 5 minut. Następnie wyjmij i na podpieczone ciasto francuskie wyłóż masę porową. Piecz jeszcze przez około 15-20 minut. Do momentu aż ciasto francuskie będzie miało złoty kolor. Smacznego!
Taka tarta chodzi za mną już od jakiegośc czasu. Z porem jeszcze nigdny nie próbowałam, ale takie połączenie jest zapewne smakowite :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Beata