Połówki papryk nadziane tuńczykiem, kukurydzą, ryżem i zapiekane pod serem. Po prostu pycha.
Składniki (dla 3-4 osób):
- woreczek ryżu
- 4 średnie,równej wielkości papryki
- 200g odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka z puszki (w wodzi)
- 300g odsączonej kukurydzy z puszki
- 100g startego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka listków bazylii, posiekane
- 1 cebula drobno posiekana
- sól i pieprz
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź. Papryki przepołów, odkrój ogonek i wydrąż. Ryż wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem, kukurydzą,cebulą i połową sera. Dodaj bazylię, oregano i przecier pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą napełnij połówki papryki. Faszerowaną paprykę ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Posyp resztą sera. Piecz 15 - 20 minut w temperaturze 200C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz