Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 sierpnia 2012

Penne z tuńczykiem i pomidorami





Składniki (dla 2-3 osób):
  • 300g makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała papryka (opcjonalnie)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • rukola do serwowania
Makaron ugotuj al dente i zahartuj zimną wodą. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż posiekaną cebulę, czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 5 minut ciągle mieszając. Dodaj tuńczyka. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj pomidory z puszki i wlej wino. Dokładnie wymieszaj i dodaj zioła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na małym ogniu do momentu odparowania wina. Ugotowany makaron polej gorącym sosem. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli. Podawaj z ulubionym winem. Smacznego!




Pomidorowe inspiracje Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz