- 400-500g filetów z ryby (np. tilapia)
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 limonka (lub cytryna)
- 1 puszka pomidorów w kawalkach
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 średnia cukinia
- 1 dymka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy gram masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
Rybę oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i odstaw. Ziemniaki pokrój w cienkie półplasterki (ok 0,5 cm grubości) i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Cebulę posiekaj i dodaj do ziemniaków. Oprósz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory oraz pokrojoną w półtalarki cukinię. Podduś chwilę. Na koniec dodaj pokrojoną w kawałki rybę. Dodaj jogurt i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Duś do momentu aż ryba będzie ugotowana. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubisz ostre dania możesz dodać odrobinę chili. Smacznego!
az sie glodna zrobilam!:D
OdpowiedzUsuń