Składniki (na duży garnek):
- 1kg mięsa na gulasz (wołowo-wieprzowego)
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 2 różnokolorowe papryki
- 2 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka rosołu wołowego ( z kostki)
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól i piepr
Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z mąką. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż na nim mięso. Przełóż mięso do dużego garnka, dodaj bulion i pokrojoną w talarki cebulę. Dopraw papryką, chili, solą i pieprzem. Wrzuć liście laurowe i kilka sztuk ziela angielskiego. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż mięso stanie się miękkie - około 1h. Po tym czasie dorzuć pokrojoną w paprykę i posiekany czosnek. Gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Duś jeszcze przez 5-10 minut. Smacznego!
syty i klasyczny
OdpowiedzUsuń