Szukaj na tym blogu

Drukuj

13 września 2012

Gulasz węgierski



Składniki (na duży garnek):

  • 1kg mięsa na gulasz (wołowo-wieprzowego)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka rosołu wołowego ( z kostki)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i piepr
Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z mąką. Rozgrzej masło na patelni, podsmaż na nim mięso. Przełóż mięso do dużego garnka, dodaj bulion i pokrojoną w talarki cebulę. Dopraw papryką, chili, solą i pieprzem. Wrzuć liście laurowe i kilka sztuk ziela angielskiego. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż mięso stanie się miękkie - około 1h. Po tym czasie dorzuć pokrojoną w paprykę i posiekany czosnek.  Gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Duś jeszcze przez 5-10 minut. Smacznego!  

1 komentarz: