26 stycznia 2016

Babeczki jogurtowo-cytrynowe z kremem z serka i czekolady

Babeczki można zrobić bez kremu, wtedy otrzymujemy jogurtowo-cytrynowe muffinki. Krem jest na bazie z śmietankowego serka śniadaniowego (użyłam serka łaciaty, cream cheese). Serek trzeba wymieszać z cukrem pudrem a następnie dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę. Po przestudzeniu otrzymujemy idealny krem do babeczek, który nie spływa i jest bardzo trwały. Jeżeli chcecie można zabarwić krem barwnikami spożywczymi. 



Składniki na 12-16 babeczek w zależności od formy:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Na krem:
  • 1 tabliczka białej czekolady ( użyłam czekolady karmelowej)
  • 70 g miękkiego masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 350 g cukru pudru
  • opcjonalnie - różowy barwnik spożywczy

Rozgrzej piekarnik do 180 C, formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Do miski wbij jajko, dodaj cukier, olej, jogurt, mleko, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj ( niedługo przez około 1 minutę). 

Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto równomiernie wyłóż do papilotek. Piecz w piekarniku przez 20-25 min. Po upieczeniu wyjmij babeczki z foremki i odstaw do przestudzone.

Przygotuj krem. Czekoladę roztop nad kąpielą wodną. Odstaw do przestudzenia, czekolada powinna być chłodna ale nadal płynna. Jeżeli dodasz ciepłą/gorącą czekoladę do masy maślanej, masło może za bardzo się roztopić i krem nie wyjdzie.

W misce ubij masło serkiem śmietankowym, przez około 1-2 minuty. Dodaj połowę przesianego cukru pudru i wymieszaj, dodaj pozostałą część cukru pudru i wymieszaj. Na końcu dodaj czekoladę i wymieszaj. Możesz zabarwić swój krem barwnikiem. Krem powinien być dość gęsty, jednak jeśli taki nie jest możesz dodać więcej cukru pudru. Odstaw krem na 30 minut w chłodne miejsce, lub do lodówki. 

Jak zrobić idealny krem do babeczek, możecie zobaczyć tutaj ( film w angielskiej wersji językowej):


Zimny krem nałóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Smacznego!


3 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger