Złociste, przyprawione ziemniaki z piekarnika. Alternatywa dla smażonych w głębokim oleju frytek.
Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, lub z dipem z sera pleśniowego i czosnku.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Na dip z sera pleśniowego:
- 1/3 opakowania sera pleśniowego blue lazur, drobno pokrojonego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Ziemniaki umyj, nie usuwaj skórki. Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na 4 części.
Umieść ziemniaki w dużej misce, polej oleje i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj połowę wymieszanej przyprawy do ziemniaków i wymieszaj.
Ułóż ziemniaki na blaszce i oprósz pozostałą częścią przyprawy.
Piecz przez 45 minut.
Przygotuj dip. Połącz ze sobą wszystkie składniki dipu.
Serwuj ziemniaki z dipem. Smacznego!
Ten dip mnie zaciekawił.
OdpowiedzUsuńJest warty wypróbowania :)
UsuńZiemniaczki jadłaby na milion sposobów :)
OdpowiedzUsuńAle robisz smaka 😍😍😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤