Szukaj na tym blogu

Drukuj

9 stycznia 2016

Pieczone ziemniaki

Złociste, przyprawione ziemniaki z piekarnika. Alternatywa dla smażonych w głębokim oleju frytek.
Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, lub z dipem z sera pleśniowego i czosnku.



Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Na dip z sera pleśniowego:
  • 1/3 opakowania sera pleśniowego blue lazur, drobno pokrojonego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Ziemniaki umyj, nie usuwaj skórki. Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na 4 części. 

Umieść ziemniaki w dużej misce, polej oleje i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj połowę wymieszanej przyprawy do ziemniaków i wymieszaj.

Ułóż ziemniaki na blaszce i oprósz pozostałą częścią przyprawy.

Piecz przez 45 minut. 

Przygotuj dip. Połącz ze sobą wszystkie składniki dipu.

Serwuj ziemniaki z dipem. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Ziemniaczki jadłaby na milion sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale robisz smaka 😍😍😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń