10 stycznia 2016

Ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego


Ciasto marchewkowe wydaje się bardzo zdrowe, niestety nic bardziej mylnego. Tradycyjny przepis na ciasto marchewkowe zawiera dużo cukru i masła a tym samym tłuszczu i kalorii. Poniżej prezentuję dietetyczny przepis na ciasto marchewkowe, o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Olej został zastąpiony maślanką a cukier ananasem.




Składniki (blaszka 20 x 30 cm):
  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. 

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę. 

Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.

Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.

Składniki na polewę z serka:
  • 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi. Smacznego!

2 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger