9 stycznia 2016

Chrupiące pieczone skrzydełka

Użycie proszku do pieczenia sprawia, że skórka i skrzydełka są chrupiące. Po upieczeniu skrzydełka trzeba wymieszać z pikantnym sosem. W efekcie otrzymujemy chrupiące, pikantne skrzydełka prawie jak z KFC. 



Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Na pikantny sos:
  • 1 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub ostrej papryki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik do 120C.

Skrzydełka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Osuszone umieść w dużej misce. Posyp proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszaj.

Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Wyłóż na nim skrzydełka, skórą do góry. Piecz na najniższym poziomie piekarnika przez 30 minut.

Następnie przełóż blaszkę na wyższy poziom. Ustaw temperaturę na 220C. Piecz przez kolejne 40-50 minut.

Pod koniec pieczenia przygotuj sos. Wszystkie składniki podgrzej na patelni i wymieszaj. 

Wyjmij skrzydełka z piekarnika, przełóż na patelnie i obtocz w sosie. Serwuj s ulubionymi dodatkami. Smacznego!



3 komentarze:

  1. I tego proszku nie czuć w smaku później? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć, a za to skórka robi się bardzo chrupiąca.

      Usuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger