18 grudnia 2015

Świąteczne brownie

Brownie w świątecznej odsłonie, z dodatkiem skórki pomarańczowej, przyprawy do piernika, żurawiny i orzechów. Świąteczny przysmak dla fanów czekolady!




Składniki (na blaszkę o boku 25 x 25 cm):
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 tabliczki czekolady deserowej (70% kakao)
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, rozpuść razem z masłem w misce w kąpieli wodnej. Gdy masło i czekolada się roztopią dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.

W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Delikatnie wmieszaj do masy  jajecznej, masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pierników, posiekane orzechy i żurawiną. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.  
Przelej masę do przygotowanej wcześniej foremki. Wygładź powierzchnię szpatułką. Piecz przez 30 minut, ciasto powinno być dobrze ścięte z wierzchu i odrobinę mokre w środku (po wbiciu patyczka powinno być kilka mokrych grudek).



Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min przed wyjęciem z formy.  Wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja jestem fanką czekolady i piszę się na to ciasto :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł z dodaniem żurawiny dla przełamania smaku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brownie, takiej świątecznej wersji jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger