Brownie w świątecznej odsłonie, z dodatkiem skórki pomarańczowej, przyprawy do piernika, żurawiny i orzechów. Świąteczny przysmak dla fanów czekolady!
Składniki (na blaszkę o boku 25 x 25 cm):
Składniki (na blaszkę o boku 25 x 25 cm):
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 tabliczki czekolady deserowej (70% kakao)
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Rozgrzej piekarnik
do 180C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę podziel na
mniejsze kawałki, rozpuść razem z masłem w misce w kąpieli wodnej. Gdy masło i
czekolada się roztopią dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
W dużej misce ubij jajka z cukrem na
puszystą masę.
Delikatnie wmieszaj do
masy jajecznej, masę czekoladową i
wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj przyprawę do pierników, posiekane orzechy i
żurawiną. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Przelej masę do
przygotowanej wcześniej foremki. Wygładź powierzchnię szpatułką. Piecz przez 30
minut, ciasto powinno być dobrze ścięte z wierzchu i odrobinę mokre w środku
(po wbiciu patyczka powinno być kilka mokrych grudek).
Wyjmij z piekarnika
i odstaw na 10 min przed wyjęciem z formy.
Wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Ja jestem fanką czekolady i piszę się na to ciasto :*
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z dodaniem żurawiny dla przełamania smaku. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, takiej świątecznej wersji jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńsmacznyrezultat.blogspot.com- klik!