Lukier królewski to rodzaj lukru przygotowany z cukru pudru i ubitych białek jaj z dodatkiem soku z cytryny. Używany do dekoracji ciast, tortów i ciasteczek. Lukier można barwić przy pomocy barwników spożywczych. Gęstość lukru można w zależności od potrzeb, regulować sokiem z cytryny. Do dekorowania dużych powierzchni idealny jest bardziej płynny lukier, do tworzenia precyzyjnych wzorów nadaje się lukier bardziej gęsty.
Nie jestem mistrzynią dekorowania i wykonanie lukru zawsze kojarzyło mi się z ciężka pracą. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na lukier, który zawsze wyjdzie.
Składniki:
- 2 szklanki cukru pudru, przesianego (ok. 250 g)
- 1 białko z dużego jajka
- sok z cytryny (ilość w zależności od potrzeb)
Białko umieść w misce i lekko ubij, dodaj przesiany cukier i dokładnie wymieszaj. W zależności od tego jak gesty ma być lukier tyle dodaj soku z cytryny. Zacznij od dodania kilku kropel. Lukier szybko twardnieje, możesz go ponownie rozrobić dodając sok z cytryny. Jeżeli za bardzo rozrzedzisz lukier, nie przejmuj się, wystarczy że dosypiesz cukru pudru.
Gotowy lukier można przełożyć do gotowego rękawa cukierniczego, lub zrobić go z papieru do pieczenia. Ja preferuje ten drugi sposób. Jak zrobić zgrabne worek do lukrowania z papieru do pieczenia możecie zobaczyć tutaj: KLIK
ja lukier bez białka robiłam, ale nie był taki biały :)
OdpowiedzUsuńTo właśnie białko sprawia, że lukier jest biały.
UsuńJa z lukrami zawsze mam kłopot, nigdy dobre mi nie wychodzą
OdpowiedzUsuńTrzeba próbować i dosypywać cukru lub dodawać więcej soku z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
UsuńJeszcze nie robiłam, ale przepis na teraz jak znalazł :))
OdpowiedzUsuńProste i skuteczne. I o to chodzi :)
OdpowiedzUsuń