Szukaj na tym blogu

Drukuj

10 września 2014

Muszle nadziewane serami zapiekane w sosie pomidorowym

Fileciki anchois w sosie pomidorowym są całkowicie nie wyczuwalne ale nadają mu głębię. Musicie wypróbować.



Składniki:
  • 200g makaronu muszle
  • 250 g sera ricotto
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 kula mozzarelli
  • 50g sera Brie
  • 50g sera pleśniowego blue Lazur
  • natka pietruszki - posiekana
  • garść liści bazylii - posiekanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 filecików anchois (można użyć sardynek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 puszki krojonych pomidorów
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut - tak by był mocno al dente. Po tym czasie przecedź i przelej zimną wodą.

Przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę dodaj filety anchois (lub sardynki) i rozgnieć je widelcem. Dodaj drobno posiekany czosnek. Całość smaż przez 2 minuty. po tym czasie dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

W tym czasie przygotuj nadzienie do makaronu. W dużej misce umieść ricottę, tarty ser, porwaną na małe kawałki mozzarellę, oraz drobno pokrojony brie i lazur. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę i bazylię oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Do każdej muszli przełóż około łyżki nadzienia. Muszle ułóż w żaroodpornym naczyniu, nadzieniem do góry. Następnie polej muszle sosem pomidorowym.

Zapiecz w piekarniku, w 180C przez około 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz