Składniki:
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 4 bułki
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- kilka listków sałaty (rzymska, lodowa, masłowa w zależności od upodobań)
- 2 jajka
- filiżanka bułki tartej (ok 85 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ogórki konserwowe
- kilka listków szałwii, drobno posiekanej
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
Przygotuj sos. Wymieszaj w misce majonez, jogurt naturalny, drobno posiekane ogórki konserwowe i szałwię. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kotlety dokładnie rozbij tłuczkiem, tak aby były bardzo cienkie. Oprósz solą i pieprzem. Jajka wbij na głęboki talerz i rozmąć widelcem. Bułkę tarta wysyp na duży talerz, dodaj paprykę, czosnek, bazylię i oregano. Wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Kotlety zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż do momentu aż panierka z każdej strony stanie się złocista. Na tym samym oleju podsmaż szynkę parmeńską aż będzie chrupiąca.
Bułki przekrój i grilluj na patelni do grillowania aż staną się chrupiące.
Na polówce bułki wyłóż 1,5 łyżeczki sosu, następnie ułóż sałatę, na sałacie połóż usmażonego kotleta, na nim szynkę parmeńska i całość przykryj drugą połową bułki. Smacznego!
Inspiracja: Nadia G " BitchinKitchin" oryginalny przepis tutaj
mmm, ale bym zjadłam tę kanapkę, bo akurat teraz jestem głodna ;) Mniam , uwaga, bo wyjmuję jedną z ekranu ;>>
OdpowiedzUsuńskomentujesz mojego bloga, bo nowy przepis ;) ; http://przepisynadesery.blogspot.com/