Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6 podłużnych plasterków boczku
- nieduża główka sałaty rzymskiej
- 1 dojrzałe avocado, pokrojone w paski
- 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g sera pleśniowego blue lazur, pokrojonego w niewielką kostkę
- zielona część cebulki dymki, drobno posiekana
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Pierś z kurczaka umyj. Pokrój w podłużne filety o grubości 1 cm. Umieść pokrojonego kurczaka w misce, dodaj sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstaw.
Rozgrzej patelnię do grillowania. Na rozgrzanej patelni ułóż plastry boczku. Smaż do momentu aż cały tłuszcz z boczku się wytopi a boczek stanie się chrupiący i złocisty. Przełóż boczek na talerz.
Na wytopionym tłuszczu z boczku usmaż kurczaka. Smaż filety około 3-4 minut na każdej stronie. Przełóż usmażone filety na talerz. Gdy lekko wystygną pokrój kawałki mięsa na 1 cm paski.
Na półmisku (lub talerzach) ułóż umyte i osuszone liście sałaty. Na sałacie umieść kawałki kurczaka. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz pokrojone w paski avocado. Na środku ułóż plastry boczku. Całość posyp posiekaną cebulką dymką oraz pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Podawaj z jogurtowym dressingiem.
Wymieszaj w misce jogurt naturalny z sokiem z cytryny, posiekanym ząbkiem czosnku, natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Mmmm... wygląda pysznie! Aż zrobiłem się głodny :D
OdpowiedzUsuńSałatka bardzo bogata i pożywna! Chętnie wzięłabym ja na lunch do pracy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę sałatkę, jest genialna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń