Szukaj na tym blogu

Drukuj

17 września 2014

Kurczak w płatkach corn flakes z sałatką coleslaw



Składniki:
  • około 1 kg części kurczaka (użyłam pałek i podudzi)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków corn flakes
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili pieprzy cayenne
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju
Części kurczaka umyj i umieść w dużej misce. Posyp wszystkimi przyprawami i polej olejem. Dokładnie wymieszaj tak aby każdy kawałek był oblepiony przyprawami. 

Płatki kukurydziane przesyp do foliowego woreczka i pokrusz. Możesz to zrobić uderzając nimi o blat albo uderzając wałkiem. Przesyp pokruszone płatki na talerz, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Kurczaka panieruj w mieszance mąki i płatków kukurydzianych mocno je dociskając aby płatki dobrze się przykleiły. Umieść kurczaka na blaszce, bez dodatku tłuszczu i piecz w piekarniku z termoobiegiem w 200C. Gdy panierka zacznie się rumienić wyjmij blaszkę z pieca. Każdy kawałek polej roztopionym masłem i włóż z powrotem do piekarnika. Całość piecz około 45 minut. Serwuj z sałatką coleslaw.

Na sałatkę coleslaw:
  • 1/4 niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jabłko
  • natka pietruszki, drobno posiekana
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz
Kapustę drobno poszatkuj - idealnie nadaje się do tego krajalnica, ustawiona na cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski i dodaj natkę pietruszki. W osobnej misce połącz jogurt, majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Przelej dresing do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz