Składniki:
- około 1 kg części kurczaka (użyłam pałek i podudzi)
- 1 i 1/2 szklanki płatków corn flakes
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki chili pieprzy cayenne
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju
Płatki kukurydziane przesyp do foliowego woreczka i pokrusz. Możesz to zrobić uderzając nimi o blat albo uderzając wałkiem. Przesyp pokruszone płatki na talerz, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Kurczaka panieruj w mieszance mąki i płatków kukurydzianych mocno je dociskając aby płatki dobrze się przykleiły. Umieść kurczaka na blaszce, bez dodatku tłuszczu i piecz w piekarniku z termoobiegiem w 200C. Gdy panierka zacznie się rumienić wyjmij blaszkę z pieca. Każdy kawałek polej roztopionym masłem i włóż z powrotem do piekarnika. Całość piecz około 45 minut. Serwuj z sałatką coleslaw.
Na sałatkę coleslaw:
- 1/4 niedużej główki czerwonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jabłko
- natka pietruszki, drobno posiekana
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
Kapustę drobno poszatkuj - idealnie nadaje się do tego krajalnica, ustawiona na cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski i dodaj natkę pietruszki. W osobnej misce połącz jogurt, majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Przelej dresing do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz