Szukaj na tym blogu

Drukuj

10 sierpnia 2014

Zupa pomidorowa na zimno z dodatkiem ogórka, oliwek i sera feta

Chciałam nazwać przepis po prostu Gazpacho, ale pewnie pojawiły by się komentarze, że to nie gazpacho, ponieważ do prawdziwego nie dodaje się przecieru pomidorowego. Miałam w lodówce przecier, który chciałam wykorzystać. W związku z tym powstała zupa pomidorowa na zimno a'la gazpacho dla której inspiracją była sałatka grecka. Idealna na upalne dni. Szybka i zdrowa.



Składniki:
  • 2 łyżki oleju ( użyłam Kujawskiego z czosnkiem i pomidorami)
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 nieduży ogórek pokrojony w małą kostkę
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 czarnych oliwek, przekrojone na pół
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 duże pomidory
  • 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula dymka, tylko zielona część drobno posiekana
  •  sól i pieprz
Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, oregano. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i poczekaj aż całość się zagotuje (po zagotowaniu zdejmij z palnika). W międzyczasie umyj pomidory, przekrój na ćwiartki i zmiksuj w blenderze na gładko razem z miodem. Dodaj zmiksowane pomidory do garnka, dorzuć ogórek, paprykę i oliwki oraz dymkę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj schłodzone z dodatkiem sera feta. Smacznego!

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz