Szukaj na tym blogu

Drukuj

5 sierpnia 2014

Muffinki z borówką amerykańską i białą czekoladą

Uwielbiam muffinki z dodatkiem owoców i czekolady, zwłaszcza białej. Zauważyliście, że co raz trudniej kupić białą czekoladę? Czy to tylko u mnie tak jest?




Składniki (na 12 muffinek):
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80mln oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1/2 tabliczki białej czekolady


W jednej misce dokładnie wymieszaj składniki suche-mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, a w drugiej mokre - olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy. Mokre wlej do suchych, dodaj borówki i pokrojoną w wiekszą kostkę czekoladę. Całość wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami, nałożyć do nich ciasto.Piecz około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC. Smacznego!

Błękitne skarby lata!

4 komentarze:

  1. W Danii jest coraz łatwiej :) Kiedyś była tylko w dużych marketach, teraz jest niemal wszędzie :)
    A połączenie białej czekolady z jagodami jest wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam kilka krzaczków borówek, ale mi szkoda bo córka zjada od razu.

    OdpowiedzUsuń
  3. prosze poprawic ten olej. 80ml to STANOWCZO za duzo, moje muffiny sie az smazyly. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę dodać mniej oleju następnym razem, osobiście uważam że ok 1/4 szklanki oleju to minimum, by muffinki nie były suche. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń