Szukaj na tym blogu

Drukuj

26 marca 2014

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino to tradycyjne danie kuchnie włoskiej. Składa się tylko z 3-4 składników: oliwy, papryczki chilli, czosnku i pietruszki. Idealne danie gdy nie mamy za wiele w lodówce a mamy ochotę na coś naprawdę pysznego. Dodatkowym atutem jest to, że danie robi się błyskawicznie - w około 15 minut!



Składniki (dla 2 osób):

  • 200g makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 papryczki chilli, pokrojone w cienkie krążki
  • 1 natka pietruszki, drobno posiekana
  • sól
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu tak aby był al dente. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i papryczkę chilli. Smaż przez około 3-4 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki. Ugotowany makaron odcedź, ale zostaw około 100ml wody w której gotował się makaron. Przełóż makaron na patelnie, dodaj wodę. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając, tak aby makaron połączył się z sosem. Przed podaniem dodaj resztę natki i wymieszaj. Smacznego!




2 komentarze:

  1. A takie mam pytanko czy bardzo ostre wychodzi po przyrządzeniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie ok, ale moje papryczki nie byly zbyt ostre. Najlepiej sprawdzic jaka jest papryczka i dodac wedlug uznania :)

    OdpowiedzUsuń