6 marca 2014

Zupa marchewkowa z czerwonym curry

Zupa marchewkowa podkręcona na sposób tajski. 



Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 6 marchewek, obranych i pokrojonych w słupki
  • 3-4 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony w słupki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego ( z kostki)
  • 2 szklanki wody
  • 160 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • sól i pieprz
  • zielona część dymki, drobno posiekana
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj pokrojone marchewki i imbir. Smaż całość przez około 6 minut. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Przełóż warzywa do dużego garnka. Dolej bulion i wodę. Dodaj mleczko kokosowe, pastę curry i czosnek. Dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.  Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zmiksuj wszystko na krem, przy pomocy blendera. Serwuj z poszatkowanymi ziołami. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Idealna dla takiego królika jak ja! Uwielbiam marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, aromatyczna zupa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger