Zupa marchewkowa podkręcona na sposób tajski.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 6 marchewek, obranych i pokrojonych w słupki
- 3-4 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony w słupki
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego ( z kostki)
- 2 szklanki wody
- 160 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- sól i pieprz
- zielona część dymki, drobno posiekana
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj pokrojone marchewki i imbir. Smaż całość przez około 6 minut. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Przełóż warzywa do dużego garnka. Dolej bulion i wodę. Dodaj mleczko kokosowe, pastę curry i czosnek. Dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zmiksuj wszystko na krem, przy pomocy blendera. Serwuj z poszatkowanymi ziołami. Smacznego!
Idealna dla takiego królika jak ja! Uwielbiam marchewki :)
OdpowiedzUsuńPyszna, aromatyczna zupa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń