Składniki:
- 1/3 zielonego ogórka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- łyżeczka tartego imbiru
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 500g filetu rybnego (użyłam pstrąga, ale może być dowolny filet)
- garść bułki tartej
- jedno jajko
- 2 łyżki oleju
- 4-6 bułek
Na sos imbirowo-cytrynowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- zielona część cebuli dymki, drobno posiekana
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
W średniej misce wymieszaj i połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.
Ogórek i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Umieść składniki w misce, dodaj ocet ryżowy, cukier, sól i pieprz.
W dużej misce umieść zgnieciony czosnek, imbir, posiekaną chilli, sos rybny, kolendrę i bazylię. Rybę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z przyprawami. Ja użyłam blendera, żeby mięso ryby i przyprawy były zmiksowane na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj garść bułki tartej i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Natłuść oliwą i rozgrzej patelnię do grillowania. Na części patelni połóż przepołowione bułki i grilluj je do momentu aż będą rumiane. Na drugą połowę wyłóż uformowane placuszki z masy rybnej. Smaż je przez około 5 minut na każdej stronie ( na średnim ogniu).
Na bułkę wyłóż trochę sosu, następnie połóż rybnego burgera, na wierzchu ułóż kilka plasterków ogórka i cebuli, przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!
Inspiracja: Food&Wine Magazine
ale pychotka !
OdpowiedzUsuńMam jeszcze imbiru kawałek, więc może się zmierzę z tym przepisem. Chociaż taka długa lista składników odstrasza...
OdpowiedzUsuń