Szukaj na tym blogu

Drukuj

7 marca 2014

Fish burger z imbirowo-cytrynowym sosem




Składniki:

  • 1/3 zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 500g filetu rybnego (użyłam pstrąga, ale może być dowolny filet)
  • garść bułki tartej
  • jedno jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 4-6 bułek
Na sos imbirowo-cytrynowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • zielona część cebuli dymki, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
W średniej misce wymieszaj i połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.

Ogórek i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Umieść składniki w misce, dodaj ocet ryżowy, cukier, sól i pieprz. 

W dużej misce umieść zgnieciony czosnek, imbir, posiekaną chilli, sos rybny, kolendrę i bazylię. Rybę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z przyprawami. Ja użyłam blendera, żeby mięso ryby i przyprawy były zmiksowane na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj garść bułki tartej i jajko. Dokładnie wymieszaj.

Natłuść oliwą i rozgrzej patelnię do grillowania. Na części patelni połóż przepołowione bułki i grilluj je do momentu aż będą rumiane. Na drugą połowę wyłóż uformowane placuszki z masy rybnej. Smaż je przez około 5 minut na każdej stronie ( na średnim ogniu). 

Na bułkę wyłóż trochę sosu, następnie połóż rybnego burgera, na wierzchu ułóż kilka plasterków ogórka i cebuli, przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!


Inspiracja: Food&Wine Magazine

2 komentarze:

  1. Mam jeszcze imbiru kawałek, więc może się zmierzę z tym przepisem. Chociaż taka długa lista składników odstrasza...

    OdpowiedzUsuń