Szukaj na tym blogu

Drukuj

2 marca 2014

Szaszłyki w sosie satay z ryżem curry



Składniki:

  • pierś z indyka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Pierś z indyka umyj i pokrój w długie paski. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zanurz w nim indyka. Odstaw na około 30 minut, żeby przeszedł aromatem przypraw. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków. 
Ułóż szaszłyki na wyłożonej folią do pieczenia blaszce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 25-30 minut.

Na ryż curry:
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno pokrojona
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojona
  • zielona część z 1 cebuli dymki, drobno posiekana
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Wrzuć na patelnie cebulę i paprykę, oprósz solą i pieprzem. Smaż aż warzywa zmiękną. Dodaj ugotowany ryż, przyprawę curry i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 3 minuty. Na koniec dodaj dymkę i dokładnie wymieszaj. 

Serwuj danie z sosem czosnkowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz