Składniki:
- pierś z indyka
- sok z 1 cytryny
- 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Pierś z indyka umyj i pokrój w długie paski. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zanurz w nim indyka. Odstaw na około 30 minut, żeby przeszedł aromatem przypraw. Nabij mięso na patyczki do szaszłyków.
Ułóż szaszłyki na wyłożonej folią do pieczenia blaszce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 25-30 minut.
Na ryż curry:
- 1 woreczek ryżu
- 1 łyżka masła
- 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno pokrojona
- 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojona
- zielona część z 1 cebuli dymki, drobno posiekana
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Wrzuć na patelnie cebulę i paprykę, oprósz solą i pieprzem. Smaż aż warzywa zmiękną. Dodaj ugotowany ryż, przyprawę curry i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez około 3 minuty. Na koniec dodaj dymkę i dokładnie wymieszaj.
Serwuj danie z sosem czosnkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz