Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 marca 2014

Rafaello - kokosowy sernik na zimno

Delikatny, kremowy, pyszny.







Składniki:

Na spód:
  • 200g kokosowych wafelków
  • 1/4 roztopionego masła
Na masę:
  • 500g ulubionego serka w wiaderku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 biała czekolada
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 cukru pudru (więcej lub mniej, w zależności od upodobania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki żelatyny
Na wierzch:
  • 50g płatków migdałowych
  • kilka cukierków rafaello
Rozkrusz wafelki i połącz je z roztopionym masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie tortownicy ułóż masę z wafelek i masła. Wstaw do lodówki.


Namocz żelatynę w wodnistej części mleczka kokosowego, przez około 5 minut. Następnie włóż ją do mikrofalówki (lub do naczynia z wrzątkiem) na kilka sekund. Ciepłą żelatynę dokładnie wymieszaj i odstaw. 


Przełóż serek do dużej miski i lekko ubij go z cukrem pudrem. Dodaj resztę mleczka kokosowego. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudzoną wymieszaj z masą serową. Dodaj ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe i żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej masę na wafelkowy spód i włóż do wanny do całkowitego stężenia. 


Przed podaniem upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Przestudź je i oprósz nimi sernik. Ułóż na wierzchu kilka cukierków rafaello. Smacznego!






Serniki dla Miksera - edycja 1.14

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł. wygląda smakowicie.
    Zapraszam do nas http://cookinggoodlooking.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki na zimno. Ten kokosowy to musi być prawdziwie rajski smak. Muszę wypróbować w któryś weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Rafaello, super sernik...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda naprawdę pysznie, uwielbiam rafaello, dotychczas jadłam w wersji z krakersami i masą budyniowo kokosową. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo, bardzo smacznie. W dodatku ubóstwiam rafaello... teraz nie będę mogła myśleć o niczym innym tylko o tym serniku:(

    OdpowiedzUsuń