Delikatny, kremowy, pyszny.
Składniki:
Na spód:
- 200g kokosowych wafelków
- 1/4 roztopionego masła
- 500g ulubionego serka w wiaderku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 biała czekolada
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2/3 cukru pudru (więcej lub mniej, w zależności od upodobania)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki żelatyny
Na wierzch:
- 50g płatków migdałowych
- kilka cukierków rafaello
Rozkrusz wafelki i połącz je z roztopionym masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie tortownicy ułóż masę z wafelek i masła. Wstaw do lodówki.
Namocz żelatynę w wodnistej części mleczka kokosowego, przez około 5 minut. Następnie włóż ją do mikrofalówki (lub do naczynia z wrzątkiem) na kilka sekund. Ciepłą żelatynę dokładnie wymieszaj i odstaw.
Przełóż serek do dużej miski i lekko ubij go z cukrem pudrem. Dodaj resztę mleczka kokosowego. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudzoną wymieszaj z masą serową. Dodaj ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe i żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej masę na wafelkowy spód i włóż do wanny do całkowitego stężenia.
Przed podaniem upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Przestudź je i oprósz nimi sernik. Ułóż na wierzchu kilka cukierków rafaello. Smacznego!
Ale cudo!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas http://cookinggoodlooking.blog.pl/
Mmm, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno. Ten kokosowy to musi być prawdziwie rajski smak. Muszę wypróbować w któryś weekend.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Rafaello, super sernik...
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę pysznie, uwielbiam rafaello, dotychczas jadłam w wersji z krakersami i masą budyniowo kokosową. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo smacznie. W dodatku ubóstwiam rafaello... teraz nie będę mogła myśleć o niczym innym tylko o tym serniku:(
OdpowiedzUsuń