Składniki:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy + sok
- 180 g masła
- 1 jajko
- tabliczka gorzkiej czekolady
Mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną,sól - przesiej do dużej miski i wymieszaj.
W kąpieli wodnej roztop masło z czekoladą. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Mieszaj do połączenia składników. Odłóż do przestudzenia.
Do suchych, przesianych składników wbij jajko, dodaj rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę i zmiksuj. Powstałą masę przełóż do naczynia, zawiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmuj z lodówki i wałkuj na grubość około 3 mm. Wykrój dowolne kształty.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 - 12 minut. Wystudź na kratce. Dowolnie udekoruj. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz